Beste lezer

In 2025 viert KU Leuven haar 600ste verjaardag. Karin Borghouts kreeg de opdracht om er gebouwen, interieurs en universitaire collecties te fotograferen. Er komt een lezing rond het bijzondere kunstenaarshuis van Marten Melsen. En waar kun je 100 musea bekijken op één dag?

University Library, Ladeuzeplein, Leuven Belgium © Karin Borghouts

KU Leuven 600 jaar

Achter de schermen wordt volop gewerkt aan het unieke jubileum van KU Leuven.
De oudste universiteit van het land blikt in 2025 terug op een rijk verleden met een scala aan publicaties, tentoonstellingen, lezingen, conferenties en andere culturele evenementen.

Karin Borghouts werd gevraagd om een aantal van de vele iconische universiteitsgebouwen in beeld te brengen. Ook bijzondere interieurs, aula's, laboratoria en diverse universitaire collecties die verspreid zijn over de verschillende campussen. De opdracht startte in april 2023. De foto's worden gepubliceerd en tentoongesteld in 2025.

Dutch College, KU Leuven © Karin Borghouts

Lezing over het huis van Marten Melsen

Karin Borghouts maakte een fotoboek 'A Painter's House' over het huis van de kunstschilder Marten Melsen in Stabroek, een polderdorp boven Antwerpen. Jan Melsen voert al dertig jaar onderzoek naar zijn grootvader Marten. Samen brengen Jan en Karin nu het verhaal over het huis van de kunstschilder Marten Melsen (1870-1947) in woord en beeld. Deze uit Brussel afkomstige kunstenaar besloot rond 1900 om in Stabroek tussen de boeren te gaan leven. Na zijn dood hielden zijn vrouw en dochters het huis zoals het was. Het is nu een van de meest zeldzame en originele kunstenaarswoningen in België.

Lezing op 14 maart om 20u30
SPRAAKWATER door Jan Melsen, kleinzoon van de schilder en Karin Borghouts, fotograaf.

Bib Viswater
Tongerlostraat 2
2040 Antwerpen - Berendrecht
Organisatie door vrijetijdscentrum de Schelde.

Bestel tickets hier (de plaatsen zijn beperkt!)

Bekijk de introductievideo (76 sec)

Het boek A Painter's House is te bestellen via de webshop. Zeker interessant is de speciale editie met een gesigneerde en genummerde print, slechts 10 exemplaren per print.

Studio Marten Melsen © Karin Borghouts

Bezoek 100 musea in één dag

Museum to Scale 1/7 is een uniek geheel van 109 mini museumzalen, nu permanent te zien in de Universiteit van Antwerpen. Naast een aantal thematische zalen op schaal 1/7 rond het symbolisme, het surrealisme, fotografie, de Cobrabeweging en de avantgarde hebben 99 hedendaagse kunstenaars elk hun eigen zaal ingericht. Met bijdragen van Dirk Braeckman, Luc Tuymans, Jan Fabre, Rinus Van de Velde, Stephan Vanfleteren, AMVK, Sofie Muller, Hans op de Beeck, Johan Tahon en vele anderen. Dit overzicht van Belgische moderne en hedendaagse kunst, met bijzondere klemtoon op de periode vanaf 1950, werd gerealiseerd door Ronny en Jessy Van de Velde met assistentie van dochter Sofie.

Na exposities - in een enscenering van Wesley Meuris - in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten te Brussel, in het Baker Museum in Naples (Florida), in de Kunsthal te Rotterdam en in de Fondazione Ghisla te Locarno heeft Museum to Scale 1/7 een permanente plek gekregen op de Universiteit Antwerpen. Deze bijzondere verzameling is nu integraal en voor iedereen te bezichtigen.

Karin Borghouts simuleert in haar mini museum via een trompe-l'oeil het effect van een 35 mm lens. Haar museum toont highlights uit haar fotografisch oeuvre tot 2013 waarin het tonen of niet-tonen het thema is. Ook is er een foto van haar te zien in het fotomuseumpje samengesteld door Xavier Canonne. Beiden op de eerste verdieping.

Museum to Scale 1/7

Universiteit Antwerpen - Stadscampus
Rodestraat 14 - gelijkvloers en eerste verdieping
2000 Antwerpen

Vrije toegang op werkdagen van 9 tot 18 uur (weekend en schoolvakanties gesloten)

Bekijk de video die student Kamiel maakte (38 sec).


Museum to Scale 1:7 in University Antwerp

Ontmoeting

Beluister hier het interview dat Kaat Celis afnam van Karin Borghouts, via de podcasts van De Donkere Kamer (50 minuten)

Bekijk hier de video gemaakt door Dieter Demey (9 minuten).

Karin Borghouts

ZICHT is een maandelijkse nieuwsbrief van de Belgische kunstenaar en fotograaf Karin Borghouts. Zij maakt eigen werk en vervult opdrachten voor kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen, uitgeverijen, overheden, architecten.

www.karinborghouts.be

Karin Borghouts, Bareelstraat 32, 2920 Kalmthout, België — +32 (0) 486 36 45 38 — BTW BE 0844 103 304 — Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven via deze link. — Lees deze nieuwsbrief in je browser.