Beste lezer

Voor Vlaams Bouwmeester fotografeerde Karin Borghouts kerken die voor herbestemming in aanmerking komen. Het Fin-de-Siècle Museum in Brussel is in foto's vastgelegd. Laatste kans om de tentoonstelling Vincent Was Here te bekijken. En een podcast, opgenomen door De Donkere Kamer.

Beringen, St-Theodardus, a mine cathedral ©Karin Borghouts

Kerken fotograferen voor Vlaams Bouwmeester

Op 30 januari 2024 werd in het Atelier Bouwmeester het boek "Herscheppen. Ontwerpend onderzoek voor het Projectbureau Herbestemming Kerken 2016-2021" voorgesteld.

Sinds enkele decennia neemt het gebruik van de kerken voor de eredienst af, waardoor er vraag is naar nieuwe bestemmingen voor deze gebouwen. Van 2016 tot 2021 konden Vlaamse lokale besturen die een van hun kerkgebouwen een nieuwe invulling wilden geven, een beroep doen op het Projectbureau Herbestemming Kerken. Met een rijk geïllustreerde en fraai uitgegeven publicatie wordt terug geblikt op de werking van het Projectbureau, en op het ontwerpend onderzoek dat in dit kader het licht zag. In een beeldessay neemt fotograaf Karin Borghouts je mee op een reis langs enkele van de bestudeerde kerkgebouwen, met bijzondere aandacht voor de wijze waarop deze zich verhouden tot hun omgeving.

Herscheppen. Ontwerpend onderzoek voor het Projectbureau Herbestemming Kerken 2016-2021 is een uitgave van het Team Vlaams Bouwmeester. 
Met bijdragen van Charlotte Ardui, Sven Sterken, Sara Vermeulen, Els Vervloesem en Erik Wieërs en een beeldessay van Karin Borghouts
Grafisch ontwerp: Atelier Sven Beirnaert 
NL, 288 blzn, (beeldessay 32 bladzijden)
Soft cover met stofwikkel
ISBN 9789040304620
Bestel


Bekijk
enkele foto's

Rotselaar, Heikant, O.-L.-V.-Bijstand. ©Karin Borghouts

Einde van het Fin-de-Siècle Museum

Op 8 januari 2024 sloot het Fin-de-Siècle Museum de deuren. Dit museum in hartje Brussel maakt deel uit van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De sluiting kadert in de geplande renovatie. Karin Borghouts kreeg de opdracht om het museum vast te leggen in een fotoreeks.

Bekijk hier

Fin-de-Siècle Museum, Constantin Meunier ©Karin Borghouts

Vincent Was Here in Nuenen

Onder ruime belangstelling opende Koningin Máxima in mei 2023 het Van Gogh Village Museum in Nuenen. Vincent Was Here is er de eerste tijdelijke tentoonstelling. Karin Borghouts volgde Vincent van Gogh's spoor die maar liefst 33 keer verhuisde in zijn korte leven. De tentoonstelling toont zowel foto's van de plaatsen waar hij verbleef als stillevens die Karin reconstrueerde en fotografeerde. Oók de zonnebloemen.

Het museum brengt het leven van Vincent in Nuenen in beeld en het belang van zijn Brabantse periode voor zijn totale oeuvre. Het toont het ontstaan van zijn eerste meesterwerk De aardappeleters en het proces daarnaartoe, met de vele studies van handen, koppen en boeren.Vincent van Gogh verbleef 2 jaar in Nuenen nadat hij in de Borinage ervoor gekozen had om kunstenaar te worden. In Nuenen zijn er nog veel gebouwen die herinneren aan zijn verblijf.

Vincent Was here
23 april 2023 - verlengd tot 28 februari 2024

Van Gogh Village Museum
Berg 29 - Nuenen NL (bij Eindhoven)

Karin is zelf aanwezig op de laatste zondag 25 februari 13-17u. Welkom.

Het fotoboek Vincent Was Here is ook online te bestellen.

De Roosdonck windmill in Nuenen ©Karin Borghouts

Van Gogh schilderde een stilleven met kruiken in Nuenen in 1885. Karin reconstrueerde dit stilleven maar waar ze niet meteen de juiste objecten vond, boetseerde ze oren aan kruiken en beschilderde ze deze. De compositie werd heel nauw overgenomen van het schilderij. Ook het clair obscur licht dat Van Gogh van Rembrandt zo bewonderde is hier gebruikt.

Stilllife with jugs, after Vincent Van Gogh ©Karin Borghouts 2018, 34 x 43 cm.

Interview te beluisteren

Het interview dat Kaat Celis afnam van Karin Borghouts is nu te beluisteren via de podcasts van De Donkere Kamer. Er zijn ook podcasts met Dirk Braeckman, Stephan Vanfleteren, Carl De Keyzer en vele andere Belgische en Nederlandse fotografen.

Beluister de podcast Karin Borghouts.
Bekijk hier ook de video door Dieter Demey.

Karin Borghouts and Kaat Celis

ZICHT is een maandelijkse nieuwsbrief van de Belgische kunstenaar en fotograaf Karin Borghouts. Zij maakt eigen werk en vervult opdrachten voor kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen, uitgeverijen, overheden, architecten.

www.karinborghouts.be

Karin Borghouts, Bareelstraat 32, 2920 Kalmthout, België — +32 (0) 486 36 45 38 — BTW BE 0844 103 304 — Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven via deze link. — Lees deze nieuwsbrief in je browser.