Beste lezer

Karin Borghouts is artist-in-residence in de Borinage in het Belgische Henegouwen en maakt er een hele nieuwe reeks foto's. De foto-opdracht voor de 600ste verjaardag van KULeuven is afgerond en kan nu in productie gaan. De Leopoldskazerne in Gent kreeg een nieuwe bestemming.

Maison Van Gogh Petit-Wasmes, © Karin Borghouts, April 2024

Au Borinage

Van 22 juni tot 13 oktober 2024 is er een gloednieuwe fototentoonstelling te bezoeken in de twee Van Gogh huizen van de Borinage: La Maison Van Gogh in Petit-Wasmes en in Cuesmes (spreek uit Wam en Kwèm). Ook in de mijnruïne van Marcasse is een bijdrage voorzien.

De Borinage was een van de meest inspirerende regio's die Karin Borghouts bezocht in het kader van haar project Vincent Was Here. Dat deed haar vorig jaar besluiten, mede door een vraag van cc Colfontaine, om er een heel fotoproject aan te wijden.
De Borinage, ten zuid-westen van Mons, is een streek met een bewogen mijnverleden. Dit manifesteert zich nog goed in het landschap in de vorm van de vele terrils (steenbergen). Karin werd er aangetrokken door de mijnwerkershuizen in de heuvelachtige straten, de mijnruïnes, de nu groene terrils maar ook vooral door de mensen. Dit deed haar besluiten 'Borains' - mensen uit de Borinage - te fotograferen in bijzondere locaties. Karin verblijft sinds september 2023 op geregelde tijdstippen als artist-in-residence in het Van Gogh huis in Petit-Wasmes. Een video wordt gerealiseerd in samenwerking met Dieter Demey.

Met de steun van cc Colfontaine en FondationMons 2025.

Still life with mining tools © Karin Borghouts 2024 (Jean Lescarts collection, property of the City of Mons, in l'Arthotèque, a gift from Mrs Urbain-Bertiaux)

KU Leuven 600 jaar

Achter de schermen wordt volop gewerkt aan het unieke jubileum van KU Leuven. De oudste universiteit van het land blikt in 2025 terug op een rijk verleden met een scala aan publicaties, tentoonstellingen, lezingen, conferenties en andere culturele evenementen.

Karin Borghouts werd gevraagd om een aantal van de vele iconische universiteitsgebouwen in beeld te brengen. Ze fotografeerde op een 50-tal locaties bijzondere interieurs, aula's, laboratoria en collecties, verspreid over de verschillende campussen. De foto's worden gepubliceerd in een mooi fotoboek en tentoongesteld in 2025. Bovendien stelde ze stillevens samen met voorwerpen uit diverse universitaire collecties en fotografeerde deze.

Still life - Special Collections University Library KULeuven ©Karin Borghouts 2023

Leopoldskazerne Gent

Na enkele drukke verbouwingsjaren is de verlaten militaire kazerne, waar later ook kunstenaarsateliers gevestigd waren en het HISK, omgevormd tot Provinciehuis Oost-Vlaanderen.
Het erg gesloten gebouw moet een open, levendige stadsbuurt worden met diverse functies, zoals het Provinciehuis dat nu is afgewerkt. Duurzaamheid en aandacht voor hedendaagse normen en 'het nieuwe werken' staan daarbij centraal alsook respect voor, en behoud van het erfgoed en de historische waarde van de site. Een geslaagd project dat Karin samen met haar assistent Wouter Bollaerts fotografeerde voor Sergison Bates architects (Londen) met 360 Architecten (Gent).

Provinciehuis Oost-Vlaanderen
Charles de Kerchovelaan 189 - 9000 Gent

Bekijk hier

Provinciehuis Oost-Vlaanderen - photo © Wouter Bollaerts/Sergison Bates architects/360 Architecten

Ontmoeting

Beluister hier het interview dat Kaat Celis afnam van Karin Borghouts, via de podcasts van DonkereKamer.com (50 minuten)

Bekijk hier de video gemaakt door Dieter Demey (9 minuten).

Boeken en speciale edities: karinborghouts.be/shop

Karin Borghouts

ZICHT is een maandelijkse nieuwsbrief van de Belgische kunstenaar en fotograaf Karin Borghouts. Zij maakt eigen werk en vervult opdrachten voor kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen, uitgeverijen, overheden, architecten.

www.karinborghouts.be

Karin Borghouts, Bareelstraat 32, 2920 Kalmthout, België — +32 (0) 486 36 45 38 — BTW BE 0844 103 304 — Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven via deze link. — Lees deze nieuwsbrief in je browser.