Beste lezer

Op 22 juni opent een heel nieuwe fototentoonstelling: AU BORINAGE. Karin Borghouts maakte het afgelopen jaar foto's in dit vergeten gebied in België. In Nuenen fotografeerde ze De Aardappeleters, een reconstructie van Kees Rovers. Ook heeft ze de lege kerk van Ruisbroek gefotografeerd, net voor de werken begonnen.

Gardien Domaine du Levant, Cuesmes © Karin Borghouts, 2024

Au Borinage

Van 22 juni tot 13 oktober 2024 is er een gloednieuwe fototentoonstelling te bezoeken in de twee Van Gogh huizen van de Borinage: La Maison Van Gogh in Petit-Wasmes en in Cuesmes (spreek uit Wam en Kwèm). Ook in de mijnruïne van Marcasse is een bijdrage voorzien.

De Borinage was een van de meest inspirerende regio's die Karin Borghouts bezocht in het kader van haar project Vincent Was Here. Dat deed haar vorig jaar besluiten, mede door een vraag van cc Colfontaine, om er een heel fotoproject aan te wijden.
De Borinage, ten zuid-westen van Mons, is een streek met een bewogen mijnverleden. Dit manifesteert zich nog goed in het landschap in de vorm van de vele terrils (steenbergen). Karin werd er aangetrokken door de mijnwerkershuizen in de heuvelachtige straten, de mijnruïnes, de nu groene terrils maar ook vooral door de mensen. Dit deed haar besluiten Borains - mensen uit de Borinage - te fotograferen in bijzondere locaties. Karin verblijft sinds september 2023 op geregelde tijdstippen als artist-in-residence in het Van Gogh huis in Petit-Wasmes. Er zullen 30 grote foto's buiten en binnen te zien zijn. Een video wordt gerealiseerd in samenwerking met Dieter Demey.

Met de steun van cc Colfontaine, Visit Mons enFondationMons 2025.
Productie prints door Milo-Profi fotolabo.

Marcasse ruins in Petit-Wasmes Belgium © Karin Borghouts 2024

Waar en wanneer?

AU BORINAGE

Fotografie Karin Borghouts

Van 22 juni tot 13 oktober 2024

Maison Van Gogh Cuesmes
3, Rue du Pavillon
7033 Cuesmes (Mons)
di > zon : 10-15u45

Maison Van Gogh Petit-Wasmes
221, Rue Wilson
7340 Petit-Wasmes (Colfontaine)
Di > zon : 10-16uenkel na reservatie op 0492 76 03 03

Info Visit Mons

Persdossier op aanvraag

Maison Van Gogh Cuesmes and Maison Van Gogh Petit-Wasmes @ the Borinage.

De Aardappeleters

Tijdens haar fototentoonstelling in het Van Gogh Village Museum in Nuenen (NL) werd Karin Borghouts uitgenodigd door Kees Rovers die daar vlak tegenover woont. Kees verzamelt al 20 jaar de oude voorwerpen die voorkomen op Van Gogh's schilderijen. Begin mei ging Karin er drie dagen stillevens opstellen en fotograferen. Kees Rovers heeft tijdens die dagen een reconstructie van De Aardappeleters gemaakt mét mensen, die Karin vervolgens gefotografeerd heeft.
Bekijk hier het filmpje (2:30).

Reconstruction of The Potato Eaters by Kees Rovers, photography Karin Borghouts.

De lege kerk

De langverwachte verbouwingswerken, die de kerk van Ruisbroek in Sint-Pieters-Leeuw zullen hervormen voor de toekomst, zijn gestart. Dat was een uniek moment om de lege kerk in beeld te brengen en zo te bewaren voor de toekomst. Ook de kruisgang die niet behouden kon blijven, werd in foto's vastgelegd. Bekijk hier.

Wat betreft het fotograferen van kerken is Karin Borghouts niet aan haar proefstuk toe. In 2014 fotografeerde ze in opdracht van het STAM alle 46 parochiekerken van Gent. In 2018 was er de opdracht en expo 'Ruysdael en Saenredam' in het Stedelijk Museum Alkmaar. In 2023 maakte ze voor de Vlaamse Bouwmeester een foto essay dat werd gepubliceerd in het boek Herscheppen.

The empty church of Ruisbroek, Sint-Pieters-Leeuw ©Karin Borghouts

Ontmoeting

Beluister hier het interview dat Kaat Celis afnam van Karin Borghouts, via de podcasts van DonkereKamer.com (50 minuten)

Bekijk hier de video gemaakt door Dieter Demey (9 minuten).

Boeken en speciale edities: karinborghouts.be/shop

Karin Borghouts

ZICHT is een maandelijkse nieuwsbrief van de Belgische kunstenaar en fotograaf Karin Borghouts. Zij maakt eigen werk en vervult opdrachten voor kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen, uitgeverijen, overheden, architecten.

www.karinborghouts.be

Karin Borghouts, Bareelstraat 32, 2920 Kalmthout, België — +32 (0) 486 36 45 38 — BTW BE 0844 103 304 — Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven via deze link. — Lees deze nieuwsbrief in je browser.