Het huis, de plek waar we ons veilig kunnen terugtrekken. De plaats ook waar onze identiteit zichtbaar wordt. Het interieur is een geliefkoosd onderwerp voor fotograaf Karin Borghouts. Een foto van het interieur van de schilder Marten Melsen was in 2019 te zien op het Kunstenfestival Watou en vormde najaar 2020 de aanleiding tot een bijzondere opdracht.

A Painter's House (Marten Melsen), © Karin Borghouts, 2017, 100 x 125 cm

De laatste reis

Het interieur van iemand dierbaar die overleden is. Soms is het moeilijk daar afscheid van te nemen. Karin kreeg een opdracht van een gepassioneerd kunstliefhebber en -verzamelaar wiens moeder overleden is. Zij fotografeerde het interieur van deze vrouw die 94 jaar is geworden en wiens woning na haar overlijden door haar dochter en zoon onaangeroerd werd gelaten. Het interieur is zeer herkenbaar voor haar generatie. Voor de opdrachtgever vormen deze foto's niet alleen een mooie herinnering, maar de reeks is ook een artistiek document geworden van een tijd die zachtjesaan, maar onherroepelijk, vervaagt en tenslotte verdwijnt. Deze reeks bestaat uit 11 foto's die gebundeld werden in een handgemaakte met textiel beklede map. De titel 'De laatste reis' is ontleend aan wat deze oude vrouw soms zei: 'Ooit ga ik alleen op reis en keer nooit meer terug'.
Bekijk hier.

Series 'The Final Journey ©Karin Borghouts, 2020, 50 x 40 cm

Het huis

Het eigen ouderlijk huis van fotograaf Karin Borghouts werd door een brand verwoest. Het drama is alweer een tijd geleden maar de foto's blijven beroeren. Ondanks de gevoelens van verdriet, chaos en onherroepelijkheid, raakte Borghouts gefascineerd door de schoonheid die de verwoesting had achtergelaten. Haar intuïtieve beslissing om op dat moment het verkoolde interieur vast te leggen, heeft geleid tot een reeks beklijvende beelden. De tentoonstelling was reeds te zien in onder andere Villa De Olmen, Breda Photo, Museum Dr. Guislain en in 2019 nog in Maison des Arts, Brussel en in Galleria ConsArc in Zwitserland. Nu voor de eerste keer in centrum Antwerpen . Wegens de huidige omstandigheden werd de tentoonstelling uitgesteld tot mei.

Opening 13-16 mei (Antwerp Art Weekend) tot 12 juni 2021

BEHIND BARS ruimte voor kunst
Otto Veniusstraat 18 - 2000 Antwerpen
Open op vrijdag en zaterdag van 14 tot 18 uur of na afspraak.

Exhibitionview La Maison des Arts, Brussels, 'Réparation', 2019

Renovatie Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

De werken in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen vorderen. De tweede en voorlaatste fase van deze indrukwekkende renovatie - getekend door KAAN Architecten - werd afgerond. De grootschalige constructiewerken en de afwerking van de oude én nieuwe zalen zijn achter de rug. Aan de scenografie, de aanleg van de tuin en de kantoorvleugel wordt nog gewerkt. Ook krijgen de kroonlijsten in de Rubens- en Van Dyckzalen nog een afwerking in goudimitatie. De openingsdatum zal 1 jaar op voorhand worden meegedeeld.
Sedert de start in 2011 is Karin Borghouts de werffotograaf.

Bekijk hier en hier foto's
Bekijk hier de video

Royal Museum of Fine Arts Antwerp ©Karin Borghouts, 2020

Commedia dell'arte

Deze groepstentoonstelling wil mensen opvrolijken in deze vreemde tijden. 'Grappig en ernstig, vermakelijk en actueel, zoals het Italiaanse volkstheater. (...) Je loopt van de ene verassing naar de andere en meermaals blijkt ook bestaand werk opeens bizar actueel. - Christine Vueghen in Collect.

Kunstgalerij De Mijlpaal, Brugstraat 45, Heusden-Zolder, België
Commedia dell'arte
Nog tot 21 februari 2021. Open van vrijdag tot zondag of na afspraak.

Exhibitionview Commedia dell'arte @ Gallery De Mijlpaal, Heusden-Zolder, Belgium

Een fotoboek van Karin Borghouts bestellen?

Boek Paris Impasse (najaar 2020)
Boek Vincent was here
(najaar 2019)

Bestel hier: karinborghouts.be/shop

Géén verzendkosten. Na het invullen van uw gegevens komt u op een beveiligde betaalsite. U ontvangt het boek normaal binnen de week. Er zijn ook nog enkele speciale edities en ingelijste prints te koop.

De boeken zijn ook te koop of te bestellen in uw lokale boekhandel.
Met dank en hou het veilig.

Paris Impasse: 38 euro (ISBN 978-9-4616-1648-7) Vincent was here: 39 euro (ISBN 9789080990333)

ZICHT is een maandelijkse nieuwsbrief van de Belgische kunstenaar en fotograaf Karin Borghouts. Zij maakt eigen werk en vervult opdrachten voor kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen, uitgeverijen, overheden, architecten.

www.karinborghouts.be

Karin Borghouts, Bareelstraat 32, 2920 Kalmthout, België — +32 (0) 486 36 45 38 — BTW BE 0844 103 304 — Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven via deze link. — Lees deze nieuwsbrief in je browser.