Beste lezer

De Borinage is een bijzondere plek in het Belgische Henegouwen. Karin Borghouts is er artist-in-residence. In 2025 viert KU Leuven haar 600ste verjaardag met een grote opdracht om gebouwen en universitaire collecties in beeld te brengen. Elk jaar openen de Koninklijke Serres in Laken de deuren voor slechts drie weken.

Terril de Marcasse, Borinage, November 2023, © Karin Borghouts

Au Borinage

De Borinage was een van de meest inspirerende regio's die Karin Borghouts bezocht in het kader van haar project Vincent Was Here. Dat deed haar vorig jaar besluiten, mede door een vraag van cc Colfontaine, om er een heel fotoproject aan te wijden.
De Borinage, ten zuid-westen van Mons, is een streek met een bewogen mijnverleden. Dit manifesteert zich nog goed in het landschap in de vorm van de vele terrils (steenbergen). Karin werd er aangetrokken door de huizen in de heuvelige straten, de mijnruïnes, de nu groene terrils maar ook vooral door de mensen. Dit deed haar besluiten om ook personen uit de Borinage te fotograferen in bijzondere locaties. Karin verblijft sinds september 2023 op geregelde tijdstippen als artist-in-residence in het Van Gogh huis in Petit-Wasmes.
Deze zomer zal er een tentoonstelling te zien zijn in de beide Van Gogh huizen van de Borinage: in Petit-Wasmes en in Cuesmes. Daarover meer in een volgende ZICHT.

Met dank aan cc Colfontaine, deelnemende Borains, Ville de Mons en de assistenten.

La Maison Van Gogh, Petit-Wasmes, 2018 © Karin Borghouts

KU Leuven 600 jaar

Achter de schermen wordt volop gewerkt aan het unieke jubileum van KU Leuven. De oudste universiteit van het land blikt in 2025 terug op een rijk verleden met een scala aan publicaties, tentoonstellingen, lezingen, conferenties en andere culturele evenementen.

Karin Borghouts werd gevraagd om een aantal van de vele iconische universiteitsgebouwen in beeld te brengen. Ook bijzondere interieurs, aula's, laboratoria en diverse universitaire collecties die verspreid zijn over de verschillende campussen. De opdracht startte in april 2023. De foto's worden gepubliceerd en tentoongesteld in 2025.

KU Leuven. On the roof of the Leo XIII residence. ©Karin Borghouts, April 2023

Koninklijke Serres open voor publiek

De Koninklijke Serres en tuinen van Laken zijn open voor het publiek van 26 april t/m 20 mei 2024. Absoluut een van de mooiste plaatsen die Karin Borghouts mocht fotograferen, al sinds 2010. Het boek De Koninklijke Serres van Laken verscheen in 2019 in vier talen bij BAI. Nieuw is een boekje over de bijzondere planten en bloemen uitgegeven in 2022.

Reservaties vanaf 11 april

Royal Greenhouses Laeken © Karin Borghouts/BAI

Ontmoeting

Beluister hier het interview dat Kaat Celis afnam van Karin Borghouts, via de podcasts van DonkereKamer.com (50 minuten)

Bekijk hier de video gemaakt door Dieter Demey (9 minuten).

Boeken en speciale edities: karinborghouts.be/shop

Karin Borghouts

ZICHT is een maandelijkse nieuwsbrief van de Belgische kunstenaar en fotograaf Karin Borghouts. Zij maakt eigen werk en vervult opdrachten voor kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen, uitgeverijen, overheden, architecten.

www.karinborghouts.be

Karin Borghouts, Bareelstraat 32, 2920 Kalmthout, België — +32 (0) 486 36 45 38 — BTW BE 0844 103 304 — Indien u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven via deze link. — Lees deze nieuwsbrief in je browser.